Over Water

Hoe komt de smaak van water tot stand? 

De smaak van water wordt beïnvloed door de mineraliteit, balans, pH-waarde (zuurgraad), bron, hardheid en leeftijd van het water. Op deze manier heeft ieder water zijn eigen smaak. Dat verschil proef je zeker; dit is echt niet alleen weggelegd voor fijnproevers!

Mineraliteit

De smaak van water is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid mineralen in het water. Hoe hoger de mineraliteit, hoe krachtiger de smaak. We meten de mineraliteit in TDS, wat staat voor Total Dissolved Solids. Dit is het totaal aan vaste opgeloste stoffen in het water en wordt gemeten in mg/l. De samenstelling van deze mineraliteit verschilt per bron en dat maakt verschillen proeven zo leuk! 

 Super Laag Laag  Medium Hoog Zeer Hoog
0-50 mg/l 50-250 mg/l 250-800 mg/l 800-1500 mg/l +1500 mg/l

Balans

De carbonatie (hoeveelheid koolzuur) in het water bepaalt de balans. In restaurants krijg je vaak de keuze tussen plat en bruis. Dit is te kort door de bocht. Er zit wel degelijk verschil in de balans van het water. Van geen bubbels naar bubbels die je alleen op je tong voelt tot aan bubbels die uit je glas springen! 

 Still Effervescent Light Classic Bold

 

pH-waarde

De zuurgraad, ook wel pH-waarde, beïnvloedt de smaak. Het kan water zuur of juist zoeter laten smaken.

 Zuur Neutraal Vleugje Zoet Alkalisch
pH 5.0-6.7 pH 6.7-7.3 pH 7.3-7.8 pH 7.8-10

 

Puurheid (virginality) 

De puurheid van de bron geeft aan hoe goed het water beschermd is tegen de omgeving van de bron. Dit wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid nitraat in het water. Een maximum nitraat van 10mg/l wordt nog acceptabel geacht. De meeste mineraalwaters hebben echter een maximum nitraat van 1mg/l of zo weinig dat het niet meetbaar is.

 Drinkbaar Acceptabel  Goed Zeer Goed Superieur
10-50 mg/l 7-10 mg/l 4-7 mg/l 1-4 mg/l 0-1 mg/l

 

Hardheid

De hardheid van het water draagt bij aan het mondgevoel van het water. Hardheid wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium. 

Zacht Enigzins Hard  Gematigd Hard Hard Zeer Hard
0-17.1 mg/l 17-60 mg/l 60-120 mg/l 120-180 mg/l +180 mg/l

 

Leeftijd

De leeftijd van het water heeft ook invloed op de smaak. Over het algemeen hebben 'jonge' waters, zoals mist of regenwater minder tijd gehad om mineralen op te nemen. Deze hebben daardoor overwegend een lagere TDS. Daarnaast speelt leeftijd een rol in de beleving. Wanneer je weet dat water er meer dan 10.000 jaar over heeft gedaan om in jouw glas te belanden smaakt het net even anders.